El passat 4 de novembre es va presentar al Centre Cultural “Mario Silvestre” d’Alcoi
el llibre “La Canal d’Alcoi. Arqueologia, història i paisatge”, coordinat per l’arqueòleg
alcoià Ignasi Grau, professor titular d’arqueologia en la Universitat d’Alacant, i
editat per la mateixa Universitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcoi i del
Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi “Camil Visedo Moltó”.
La presentació va estar a càrrec d’Ignasi Grau, acompanyat de Raül Llopis, regidor
de Cultura d’Alcoi, de la vicerrectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació
de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i del catedràtic de la mateixa
Universitat i autor de dos dels capítols de l’obra, Mauro S. Hernández Pérez.
Al llarg de la presentació es va destacar la conjunció de valors naturals,
patrimonials i històrics a la partida alcoiana de la Canal, que li atorguen una vàlua
excepcional. Com bé s’indica en la introducció del llibre, “tots els períodes de la
nostra història tenen la seua representació en aquest petit racó entre muntanyes,
amb algunes manifestacions destacades, com són l’art rupestre de la Sarga,
declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, o el poblat ibèric del Puig, destacat
referent de l’arqueologia valenciana”.
La finalitat principal del llibre és apropar a la població en general el resultat de les
investigacions que es duen a terme des de les universitats i els centres de recerca,
socialitzant el coneixement i fomentant la valoració de llocs com la Canal que
—tornem a citar la introducció— “mai no han estat valorats en la seua importància
paisatgística i es troben amenaçats per interessos especulatius i urbanístics”.
El llibre, amb una edició molt acurada i una fantàstica selecció de fotografies,
aplega capítols redactats per investigadors i coneixedors d’aspectes ben diversos de
la Canal, que ens parlen de la biologia, el paisatge, el clima, les plantes, la història
i, sobretot, l’arqueologia. Així mateix, s’hi proposen diferents recorreguts per a
conéixer aquest patrimoni i, per acabar, se’ns convida a gaudir de la nostra
gastronomia. No se li pot demanar més!
En definitiva una obra que ens facilita conéixer i gaudir d’aquest valuós territori,
reforçant la necessitat de la seua protecció.
Twittear
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.