dijous, 23 de gener del 2020

Nova sentència favorable per a "Salvem l'Aqüífer del Molinar"


El Tribunal Superior de Justícia valencià ha donat la raó a l'associació "Salvem l'Aqüífer del Molinar" i ha anul·lat l'acord de la Junta de Govern Local d'Alcoi que va concedir una llicència ambiental per a l'explotació d'una activitat ramadera a la partida del Regadiu, en una de les zones més vulnerables per a les aigües subterrànies.

La sentència, dictada el 20 de desembre de 2019, ordena a l'Ajuntament d'Alcoi "la retroaccción del procedimiento […] para que por la administración municipal se solicite el informe preceptivo a la Confederación Hidrográfica del Júcar, respecto de la actividad ganadera que solicita, en relación con el acuífero de aguas subterráneas".

El Tribunal Superior considera que s'ha acreditat que la ubicació de l'explotació ramadera pot afectar l'aqüífer del Molinar, que proveeix d'aigua la població, i es remet a l'avaluació ambiental del concert previ del nou Pla General d'Alcoi, en la qual es va constatar que el risc de contaminació de les aigües era el més important a què s'havia de fer front.

Per tot això, la Sala conclou:
"Se trata en consecuencia, de un elemento de las aguas continentales, subterráneas, que deben ser objeto de protección […] y consiguientemente, sería preceptivo y vinculante el informe de la confederación hidrográfica del Júcar."
El Tribunal també argumenta que la interprretació que fa l'Ajuntament de la Llei d'aigües, "no es viable […] ya que la confederación hidrográfica es competente para la defensa del Dominio Público Hidrográfico, dentro de lo que se encuentra la protección de las aguas continentales y muy específicamente las subterráneas"

La sentència no és ferma, ja que pot ser recorreguda, en cassació, davant el Tribunal Suprem.

Salvem l'Aqüífer del Molinar ha manifestat que "esperem que el Govern Municipal i els seus tècnics modifiquen la seua actitud i, d'ara endavant, s'impliquen més en la protecció de les aigües que bevem. És trist haver hagut d'anar a juí quan la Confederació ja els havia dit que el seu informe era preceptiu i quan, a més, nosaltres els vam donar l'ocasió de rectificar presentant un recurs de reposició. També esperem que el Govern Muncipal complisca les seues promeses electorals i treballe i dedique els recursos necessaris per a la delimitació del perímetre de protecció de l'aqüífer. Poques despeses seran tan necessàries, ja que no hem d'oblidar que l'aqüífer del Molinar és la principal, i insubstituïble, font d'aigua potable d'Alcoi".


 >>>TEXT ÍNTEGRE DE LA SENTÈNCIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.