divendres, 31 de març del 2023




Article d’opinió│31/03/2023

Aleixandre Sanfrancisco, president de Salvem l'Aqüífer del Molinar  

DESCOBRINT LES AMÈRIQUES!

La proposta de l’estudi encarregat per la Cambra de Comerç, per a localitzar nou terreny industrial al terme d’Alcoi, ve a detectar una zona que ja ha estat estudiada en el segle XXI per GEA21, que va concloure que no era lloc apropiat pel risc de contaminació que suposa per a les aigües del Molinar.

Des del començament de segle hi ha hagut almenys tres iniciatives que, obviant el que pareixia evident, continuen proposant la Canal. En 2009: el Parque Tecnológico y Empresarial de La Canal; en 2012: Alcoinnova Proyecto Industrial y Tecnológico; i enguay tenim el Informe técnico jurídico sobre la viabilidad de una planificación y desarrollo de nuevo suelo industrial en Alcoy. Esperem que aquesta siga l'última, una volta desestimada, i ens dediquem a tasques més realistes i eficients de cara a les indústries.

Una indústria la podem posar en un lloc o en un altre. Però aigüa suficent per a Alcoi només la podem traure del Molinar. I això no és una desgràcia, és una gran sort. La qualitat de l’aigua que bevem i utilitzem és un privilegi del que gaudim tots els dies i tal vegada per això no li donem la importància que té.

No voler fer-se càrrec de les limitacions que tenim en el nostre terme és símptoma d'immaduresa social. Confiar que les administracions exerciran un control continu de les mesures correctores que s'haurien d'implantar suposa un desconeixement complet de com funcionen. I industrials també hi ha de tota mena: responsables, la gran majoria, i altres que no ho son tant.

Almenys des dels anys setanta part dels estudiants d’enginyeria quan acaben han d'eixir d’Alcoi per a exercir la professió. Les indústries de Xixona, Ibi, Castalla, Ontinyent, Cocentaina, Muro... estan farcides de personal tècnic alcoià. Fixar el talent a base de superfície industrial no té sentit. Seria com fixar els millors futbolistes en base a les condicions de l’estadi on juguen. Amb millors sous, condicions de treball i participació en les empreses de manera que siguen una mica seues, segurament tindrem més èxit.

Es diu que la Canal es una qüestió d’estat. Diríem que no tant la Canal, com que hi haja oportunitats de treball; la pràctica habitual de determinats actors de “com pitjor, millor”, a nivell local, no fa altra cosa que empitjorar les perspectives. Podem veure la botella mig plena o mig buida. Se’ns pinta un panorama apocalíptic, ja no és prou que hi haja terreny industrial, ha de ser de “qualitat”; amb eixa premisa Microsoft no hauria començat, ni la majoria d’empreses industrials... Els 700.000 m² que preveu el nou Pla General diuen que tampoc són suficients. Les parcel·les lliures des de fa 20 anys a 1,5 km del nucli urbà —algunes de 20.000 m²— també diuen que no aprofiten: es veu que és més racional desplaçar-se 7,5 km a la Canal.

Deixem-nos del “com pitjor, millor”. Convertim en una “qüestió d’estat” la creació de llocs de treball, fent-ho de manera realista, amb els recursos que tenim hui al nostre abast. Tenim moltes coses a millorar, la dificultat actual d’empreses per a incorporar mà d’obra qualificada n'és un exemple.

Adrecem la nostra mirada a les oportunitats i avantatges que tenim: Universitat, Aitex, centres de Formació Professional, Escola de Disseny... els atractius que té la nostra ciutat per a viure, amb un entorn privilegiat, oferta cultural, etc. Creguem-nos-ho, lluny de nosaltres els pessimistes professionals i els Plans Marshal. Tenim allò que cal tindre: espenta, intel·ligència, enginy, experiència industrial i capacitat per a fer de la nostra ciutat un lloc ideal per viure i treballar. Ja fa més de 25 anys que els projectes a la Canal estan impedint treballar en la direcció que assegure el nostre futur industrial i la nostra aigua. No podem perdre més temps perseguint una quimera inadequada i irrealitzable. 

Associació "Salvem l'Aqüífer del Molinar"
 


Si no vols rebre més informació, retorna'ns aquest correu indicant en assumpte "ELIMINAR" i esborrarem la teua adreça de la nostra base de dades. Gràcies i perdona la nostra intromissió



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.